Wednesday 25 May 2016

AYAM KAPITAN , LEMPENG BAWANG DAN ROTI JALA









   Ayam kapitan bersama kentang




Temankan En.Suami pi bank 

Bukan temankan dalam bank pun

Dok tunggu dalam kereta ja

Sebab selalunya bank yang En.Suami nak pergi susah nak dapat parking

Dah selesai bayar loan kereta di area ampang

Bertolak pulak ke melawati...

Bank untuk loan rumah disini

Dah selesai semuanya...

En.Suami ajak bersarapan..

Melilau satu melawati cari kedai yang sesuai

Sebab kami jarang sarapan diluar

Selalunya menu yang kami ambil selalu tak kena selera

Berhenti kat satu gerai ni...

Order roti canai biasa untuk kami dan roti canai telur untuk En.Suami

Bungkus dua biji juga untuk anak soleh Nayib Ali

En.Suami hantar kami balik rumah dan terus ke opis

Kami menyinggah di kedai runcit tepi rumah sebab barang mentah dan lauk pauk dah habis

Nampak ikan belanak besar-besar, beli 12 ekor

Beli juga ayam seekor, suruh potong 12, beli juga sedikit sayur dan ulaman...

Teringin nak buat masak lemak kuning ikan belanak, pastu nak goreng garing seekor dua..

Nak buat juga kerabu taugeh campur kacang botol dan sambal mangga muda..

Hhmmmm sedapnya...tak sabar rasanya nak tunggu makan tengahari

Sambil menyiang ikan teringat pulak kat anak soleh ni...

Tanyakan Nayib nak makan apa tengahari ni

Ikan atau ayam....Kari ayam pun ok jugak Ibu jawabnya 

Baru dua hari lepas masak kari...kami teringat dah lama tak masak ayam kapitan

Semua bahan pun ada didapur

Sedap dimakan bersama nasi dan enak juga dicicah roti atau lempeng

Alhamdulillah. ....

Berselera anak soleh makan tengahari tu...

Pagi esoknya kami buatkan roti jala dan lempeng

Pun sangatlah enaknya...

Kami titipkan resepinya disini...

Boleh cuba kalau suka...







   Enak juga dimakan bersama lempeng beradu kucai dan roti jala




AYAM KAPITAN

Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen)


Bahan A

Di gaul bersama

1 kilo ayam -dipotong 12

2 sudu teh besar serbuk kunyit

1 sudu teh garam


Bahan B

Dikisar bersama

15 biji cili kering- direbus

3 biji cili merah

8 biji bawang merah

5 ulas bawang putih

1 labu bawang besar

1 inci lengkuas

1 inci halia 

1 inci kunyit hidup

3 batang serai

5 biji buah keras

1 sudu besar belacan

1 sudu besar tomato puree


Bahan C

1 cawan santan pekat

2 helai daun limau purut

Jus dari sebiji limau nipis

Garam dan gula secukup rasa

5 sudu minyak untuk menumis 


Bahan D

Daun ketumbar

Bawang goreng


Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar

Masak hingga garing dan wangi

Masukkan ayam dan kacau hingga kulit ayam agak garing 

Masukkan santan dan daun limau purut, perlahankan api dapur 

Biarkan kuah merenih anggaran 30 minit, tambah air kalau perlu 

Masukkan garam dan gula serta jus limau

Sedia dihidangkan dengan menaburkan sedikit daun ketumbar dan bawang goreng


Tip kami:

Boleh ditambahkan ubi kentang didalam masakan






Menu yang serasi bersama 




LEMPENG BAWANG
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen)

Bahan A
2 cawan  tepung gandum
1 biji telur
2 cawan  air
1/2 sudu kecil garam

2 sudu santan pekat atau susu cair - kalau suka

Bahan B
1 biji bawang besar - dicincang
2 tangkai daun kucai - dihiris

Satukan semua bahan A dan kacau sebati
Masukkan bahan B, kacau rata
Kalau suka lempeng yang nipis boleh ditambahkan sedikit lagi air
Panaskan non- stick pan dan letakkan anggaran sesenduk adunan
Golekkan non- stick pan untuk mendapatkan lempeng yang bulat dan cantik 
Biarkan lempeng agak garing dan merekah-reka ditepinya dan terbalikkan
Masak hingga kedua- dua bahagian agak garing
Sedia dihidangkan bersama kari atau sambal
Sesuai dihidangkan sewaktu masih panas






   Roti jala yang lembut dan sangat lemak 




ROTI JALA
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen)

2 cawan tepung gandum
2 cawan santan sederhana pekat
1 biji telur
1 sudu teh garam halus
1 sudu minyak masak
beberapa titik pewarna kuning


Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sebati.
Tapis adunan supaya tak bergentel, biarkan selama 15 minit
Panaskan non-stick atau kuali leper dengan api perlahan
Masukkan bancuhan tepung  kedalam acuan roti jala dan dengan segera kiraikan  adunan tadi diatas kuali. Biarkan hingga roti jala bertukar warna menunjukkan ianya sudah masak
Angkat dan gulung atau lipat  ikut citarasa  masing-masing
Sedia dihidangkan bersama kari ayam atau daging






Alhamdulillah sedap selera En.Suami dan anak soleh









No comments:

Post a Comment