Temankan En.Suami pi bank
Bukan temankan dalam bank pun
Dok tunggu dalam kereta ja
Sebab selalunya bank yang En.Suami nak pergi susah nak dapat parking
Dah selesai bayar loan kereta di area ampang
Bertolak pulak ke melawati...
Bank untuk loan rumah disini
Dah selesai semuanya...
En.Suami ajak bersarapan..
Melilau satu melawati cari kedai yang sesuai
Sebab kami jarang sarapan diluar
Selalunya menu yang kami ambil selalu tak kena selera
Berhenti kat satu gerai ni...
Order roti canai biasa untuk kami dan roti canai telur untuk En.Suami
Bungkus dua biji juga untuk anak soleh Nayib Ali
En.Suami hantar kami balik rumah dan terus ke opis
Kami menyinggah di kedai runcit tepi rumah sebab barang mentah dan lauk pauk dah habis
Nampak ikan belanak besar-besar, beli 12 ekor
Beli juga ayam seekor, suruh potong 12, beli juga sedikit sayur dan ulaman...
Teringin nak buat masak lemak kuning ikan belanak, pastu nak goreng garing seekor dua..
Nak buat juga kerabu taugeh campur kacang botol dan sambal mangga muda..
Hhmmmm sedapnya...tak sabar rasanya nak tunggu makan tengahari
Sambil menyiang ikan teringat pulak kat anak soleh ni...
Tanyakan Nayib nak makan apa tengahari ni
Ikan atau ayam....Kari ayam pun ok jugak Ibu jawabnya
Baru dua hari lepas masak kari...kami teringat dah lama tak masak ayam kapitan
Semua bahan pun ada didapur
Sedap dimakan bersama nasi dan enak juga dicicah roti atau lempeng
Alhamdulillah. ....
Berselera anak soleh makan tengahari tu...
Pagi esoknya kami buatkan roti jala dan lempeng
Pun sangatlah enaknya...
Kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...
AYAM KAPITAN
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen)
Bahan A
Di gaul bersama
1 kilo ayam -dipotong 12
2 sudu teh besar serbuk kunyit
1 sudu teh garam
Bahan B
Dikisar bersama
15 biji cili kering- direbus
3 biji cili merah
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 batang serai
5 biji buah keras
1 sudu besar belacan
1 sudu besar tomato puree
Bahan C
1 cawan santan pekat
2 helai daun limau purut
Jus dari sebiji limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
5 sudu minyak untuk menumis
Bahan D
Daun ketumbar
Bawang goreng
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar
Masak hingga garing dan wangi
Masukkan ayam dan kacau hingga kulit ayam agak garing
Masukkan santan dan daun limau purut, perlahankan api dapur
Biarkan kuah merenih anggaran 30 minit, tambah air kalau perlu
Masukkan garam dan gula serta jus limau
Sedia dihidangkan dengan menaburkan sedikit daun ketumbar dan bawang goreng
Tip kami:
Boleh ditambahkan ubi kentang didalam masakan
Menu yang serasi bersama
2 sudu santan pekat atau susu cair - kalau suka
Roti jala yang lembut dan sangat lemak
No comments:
Post a Comment