Wednesday 17 August 2016

AYAM MASAK ROS






Menu yang paling kami suka masa kami kecik dulu
Pertama kali makan menu ni masa MakCik Zah yang masakkan
Masa tu guna ayam kampung yang kami bela sendiri
MakCik Zah isteri PakCik Shaari...
Satu - satunya Mak saudara kami sebelah bapak
Sebab bapak cuma berdua beradik je dengan Pak Cik Shaari
MakCik Zah memang sangat pandai masak
Salah satunya ayam masak ros nilah 
MakCik Zah masak untuk menu makan beradap masa kenduri kahwin Long Mala
Kami masa tu baru darjah 4 (10 tahun )
Kami tunggu sampai siap nak tengok MakCik Zah masak
Kami rasa inilah menu masakan ayam yang paling sedap dalam dunia...
Sebab pertama kali kami makan...
Kali kedua kami masak sendiri menu ni
Masa kami berumur 13 tahun
Kenduri Kak Piah ....
Masa ni kami dah pindah ke pahang
Kami balik sorang- sorang ke kedah untuk meraikan Kak Piah
Umar...adik Kak Piah minta kami masakkan ayam masak merah untuk menu makan beradap
Kami giling sendiri semua rempah dan cili 
Sebab masa tu mana ada blender bagai
Semua Makcik- makcik kat kampung dok puji melambung...
Katanya kecik-kecik dah pandai masak menu yang hebat
Kami buat juga hati masak cabai...
Menu ni pun kami belajaq masak dengan MakCik Zah jugak
Alhamdulillah kami berjaya siapkan menu untuk penggantin hari tu...
Yang paling best kami dapat makan ayam masak merah yang kami suka tu
Bersama ini kami titipkan resepi yang sangat nostalgia ni..
Boleh cuba kalau suka...







    Ayam masak ros




AYAM MASAK ROS
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)

Bahan A
Digaul bersama
1 ekor ayam - dipotong 12
2 sudu teh serbuk kunyit 
1 sudu teh garam halus

Bahan B
Untuk tumisan
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 inci kulit kayu manis

Bahan C
Kisarkan  bersama
5 biji cili merah - dibuang biji
6 biji cili kering - dibuang biji dan direndam
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh ketumbar
1 biji tomato masak - dibuang biji

Bahan D
2 batang serai - diketuk
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tomato
1/2 tin susu cair atau santan pekat
2 sudu besar kismis hitam
1/2 tin kacang pis dalam tin - kalau suka
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak secukupnya untuk menumis dan menggoreng ayam


Panaskan minyak dan goreng ayam hingga separuh masak
Angkat dan toskan. Keluarkan lebihan minyak dan tinggalkan anggaran 1/4 cawan
Masukkan Bahan B diikuti dengan kismis dan Bahan C, masak sehingga naik bau dan agak garing
Kemudian serai dan masak sehingga terbit minyak
Masukkan sos cili, sos tomato dan 1 cawan air
Kacau rata dan biarkan ia mendidih, masukkan ayam yang siap digoreng
Tuangkan susu cair atau santan pekat, kacau hingga sebati dan biarkan  hingga kuahnya agak pekat
Masukkan juga kacang pis kalau suka
Perasakan dengan  garam dan gula 
Ayam masak ros mestilah mempunyai rasa sedikit manis
Sedia dihidangkan bersama Nasi putih, Nasi tomato atau apa-apa nasi berperisa yang disukai









No comments:

Post a Comment