DALCA AYAM ATAU KAMBING ala NASI KANDAR
Sumber : Fb Mamak Haji
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)
Bahan A
Direbus 45 minit atau hingga kacang kembang
1/2 kg Tulang kambing bahagian rusuk atau tulang ayam
300 gram kacang parrupu atau dhal
Air secukupnya untuk merebus
Bahan B
4 biji ubi kentang - dipotong 4
1 batang karot- dipotong 45 darjah
4 biji terung bulat - dipotong 4 dan direndam
6 biji pisang muda - dibuang kulit dipotong 3 dan direndam
Bahan C
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk kas-kas
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar rempah kari daging
Bahan D
1/2 cawan santan pekat atau susu cair - kalau suka
3 biji cili hijau - dibelah 2
2 biji cili merah - dibelah 2
3 tangkai daun pudina
Garam secukup rasa
Bahan E
Untuk tumisan
2 biji bawang besar -dihiris nipis
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
Bahan F
Dikisar bersama
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
Rebus Bahan A hingga empuk dan lembut, kacau sesekali untuk mengelakkan dhall hangus
Tambahkan air kalau perlu, tambahkan kentang serta karot serta Bahan C
Teruskan proses merebus hingga kentang empuk, kacau sekali sekala
Masukkan pisang dan terung dan masukkan pula Bahan D
Biarkan hingga kuah mendidih dan tutup api
Sementara itu didalam kuali panaskan minyak dan tumiskan rempah empat serangkai iaitu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih serta buah pelaga.
Bila rempah sudah wangi masukkan bawang besar dan daun Kari kacau hingga bawang layu dan wangi baru dimasukkan Bahan F, kacau lagi hingga rempah wangi dan harum
Masukkan Bahan tumisan ini kedalam periuk rebusan dalca dan tutup periuk dengan kadar segera
Semasa menghidang kacau dalca terlebih dahulu supaya semua rempah tumisan bercampur rata dengan kuah dalca
Sedia dihidangkan bersama Nasi minyak atau Nasi putih beserta lauk sampingan seperti daging masak hitam dan ayam masak merah
Tip kami:
Terung dan pisang yang telah di potong hendaklah direndam didalam air untuk mengelakkan daripada menjadi lebam dan kehilangan
Boleh digantikan kacang dhall dengan kacang kuda
Jangan simpan kacang dhall didalam petisejuk sebab kacang tidak akan empuk apabila direbus
Boleh gunakan periuk tekanan semasa merebus untuk mempercepatkan proses memasak
Menu yang paling ngam digengkan dengan dalca ayam tadi...
Ayam masak merah
Papadom
Nasi minyak atau Beriyani
No comments:
Post a Comment