Tuesday 16 August 2016

POPIAH BASAH








Sah

   Popiah basah kegemaran semua




Menu wajib dikala Ramadhan menjelang
Buat taip- tiap hari pun tak pa
Sebab memang ada peminatnya kat rumah ni..
Dulu masa belum pandai buat sendiri
En.Suami selalu beli popiah basah SM Ali
Yang sangat terkenal tu...
Anak-anak lebih mengemari popiah basah dari yang digoreng
Makan berulang-ulang tanpa jemu
Kali ni kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka







   Sos yang sangat sedap ditambah dengan kerangupan bawang goreng, bijan dan udang kering




POPIAH BASAH
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)

Bahan-bahan ( 12 keping )
Bahan untuk kulit
2 cawan tepung gandum 
1 biji putih telor 
3/4 cawan air 
2 sudu makan cuka 
secubit garam 

Bancuh semua bahan hingga sebati dan perapkan anggaran 4 jam atau lebih
Panaskan kuali leper yang warna hitam
Sapukan sedikit minyak pada kuali
Ambil sedikit tepung , gunakan hujung jari lengserkan diatas kuali dimulai pada bahagian luar dan dibawa kedalam
Tunggu hingga masak dan diangkat

Bahan untuk inti 
1/2 biji sengkuang sederhana besar -di racik halus
1/2 biji kobis - diracik halus 
1 biji sederhana besar carrot - diracik halus 
1 tangkai daun bawang dihiris halus
1  sudu besar sos tiram 
1 sudu makan udang kering 
Garam secukup rasa
Bahan untuk menumis
1 biji  bawang besar - dicincang
3 ulas 


Popiah Basah Nyonya Style 

Bahan untuk inti
1 sudu minyak masak
5 ulas bawang putih dicincang halus 

1 biji sengkuang   
- dihiris halus
150 g udang hidup dicincang halus 
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh kicap cair
1/2 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh gula
1 cawan air
Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik baunya. 
Masukkan sengkuang dan semua sos perasa dan kacau selama 5 minit. 
Masukkan udang dan masak sehingga masak lebih kurang 30 sehingga betul-betul lembut. 
Angkat dan toskan airnya. Simpan air sengkuang untuk membuat sos pedas nanti. 
Letak sebelah dan sejukkan 

Bahan tambahan
Bawang goreng
Daun salad segar 
1/2 cawan udang kering goreng dan tumuk 
1/2 cawan daun bawang dicincang halus 
1/2 cawan kacang tumbuk 
1/2 cawan bijan panggang 
3 biji telur dibuat telur dadar dan dihiris halus 
2 keping tofu - didadu kecil dan digoreng

Masukkan air sengkuang tadi untuk menambahkan kemanisan pada sos atau jika sos terlalu kering Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik baunya. 
Masukkan sengkuang dan sauce seasoning dan kacau selama 5 minit. 
Masukkan udang dan masak sehingga masak lebih kurang 30 minit sehingga betul-betul lembut. 
Angkat dan toskan airnya. Simpan air sengkuang untuk membuat sos pedas nanti. 
Letak sebelah dan sejukkan 
Letakan kulit popiah dan sapukan sos ditengah-tengah 
Sendukkan inti sengkuang keatas kulit popiah
Taburkan tofu goreng, udang kering goreng, bawang goreng daun bawang dan telur dadar 
Gulung dengan kemas
Boleh dihidangkan dengan menyapukan sedikit sos diatas popiah
Taburkan sedikit udang kering, kacang tanah dan bijan
Sesuai dimakan segera untuk rasa yang hebat

Bahan untuk sos
1/2 cawan sos hoisin 
30 tangkai cili kering direndam 
15 biji buah kurma rendam dengan 1/2 cawan air panas  
1/2 cawan gula perang- boleh ditambah atau dikurangkan
Garam secukup rasa
Blend cili kering dan buah kurma sehingga halus dan menjadi pes basah.  
Dalam periuk masak cili dan kurma selama 10-15 minit. 
Masukkan sos Hoisin dan gula perang dan garam.
Masukkan air sengkuang tadi untuk menambahkan kemanisan pada sos atau jika sos terlalu kering 
Masak sehingga sos pekat.  






No comments:

Post a Comment