Tuesday 16 August 2016

SERI MUKA aka PULUT SEKAYA aka PUTERI SALAD








    Pulut sekaya aka serimuka aka puteri salad




Pasai kami orang kedah
Kami panggil kuih ni pulut sekaya
Tak kira la warna hijau atau cokelat
Dua-dua pun kami sangat suka
Masa kecik-kecik selalu kena marah dengan mak
Sebab dok korek makan bahagian kepala jer
Bahagian yang ada sekaya
Bahagian pulut tu tinggai macam tu jer....
Maklumlah masa tu mana tau sayang kat makanan
Tambahan pula makanan yang berasaskan beras
Sebabnya tiap2 hari kami dok tengok pokok padi
Beras pula dok berkepok dalam bangsal
Mana nak tau sayangkan...
Sedangkan petang-petang dok taboq beras kat tanah
Dok bagi ayam makan...
La ni baru tau...
Beras jatuh sebiji pun kami kutip
Sayang oooo...
Kami rindu zaman kecik- kecik kami
Zaman dok main selut kat bendang
Zaman dok mancing masa padi tengah naik
Zaman dok memukat ikan masa musim menuai
Seronok sangat kalau dikenang
Macam tu jugak kami rindu dengan pulut sekaya ..
Tok cik Saadiah kami paling pandai buat kuih ni...
Lembut bergegag-bergegag dan sangat sedap...
Tapi jangan tanya resepi sebab tok cik tak dak resepi yang ikut sukatan
Semua main agak-agak jer...
Baru-baru ni kami jumpa resepi ni
Kat blog yang sangat femes ni...
Kalau nak tengok resepi asal boleh link disini
Resepinya kami cuba...
Lebih kurang sama dengan resepi yang selalu kami dok buat tu..
Kami  titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka.....






   Gengkan dengan kopi O memang sangat umphh 



SERI MUKA AKA PULUT SEKAYA AKA PUTERI SALAD
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen)

Lapisan Bawah
500 gram (2 1/2 cawan) beras pulut - rendam sekurangnya 2 jam
1/2 cawan santan
2 1/4 cawan air
1 sudu teh garam
 2 sudu makan minyak masak 

Panaskan periuk kukusan
Masukkan semua bahan kedalam loyang
Sukatan cecair sepatutnya sama paras dengan pulut
Kukus hingga pulut masak
Keluarkan dari kukusan dan tekan pulut didalam loyang hingga padat
Ataupun keluarkan pulut, alaskan loyang dengan plastik baru di tekankan pulut diatasnya







   Masukkan dalam acuan lompang senang nak hidangkan 




Lapisan atas atau kepala
6 biji telur 
2 cawan gula pasir- boleh kurangkan
4 sudu makan tepung beras
4 sudu makan tepung gandum
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1/2 sudu teh garam 
5 helai daun pandan
5 helai daun pandan serani
1 cm kulit kayu manis  
1 sudu teh jintan 
1/2 inci halia
Sedikit pewarna hijau- kalau suka

Blenderkan daun pandan bersama 1 cawan air dan semua  rempah dan halia
Tapiskan dan ketepikan jusnya
Kacaukan santan pekat bersama telur dan air daun pandan
Tapiskan kedalam periuk, masukkan tepung gandum kacau sebati
Masukkan bersama gula, santan pekat dan garam
Kacau sekejap diatas api perlahan hingga naik wap
Curahkan ke atas pulut yang siap ditekan tadi
Kukuskan selama 1/2 jam hingga pulut masak
Sesekali buka tutup kukusan dan lapkan tudungnya untuk mengelakkan wap jatuh diatas kuih
Sejukkan sebelum dipotong






   Hidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi




Tip kami :
Boleh gunakan gula merah menggantikan gula putih untuk mendapatkan sekaya gula merah
Boleh tambahkan lagi tepung gandum untuk sekaya yang lebih pejal dan keras
Kami menggunakan acuan kek yang boleh dibuka tepinya untuk memudahkan proses mengeluarkan kuih
Tutupkan loyang dengan tudung periuk untuk mengelakkan air wap jatuh ke atas kuih





   Untuk bekalan En.Suami ke pejabat









No comments:

Post a Comment