Wednesday 31 August 2016

BAULU KEMBOJA HAJAH SAFIAH









   Baulu kemboja Hajah Safiah



Hajah Safiah aruah Mak mertua kesayangan kami 
Ibu kepada En.Suami kami yang terchenta
Baulu kemboja memang terkenal dikampung En.Suami di Kuala Selangor 
Nama kampungnya...Kampung Permatang
Selama kami berkahwin tidak pernah sekalipun keluarga kami di Kuala Selangor memasak kuih ni
Selalunya kami order jer dengan Kak Tam yang tinggal dikampung berdekatan
Baulunya masyaAllah tabarakallah terlalu sedap
Lembut dan lemak berkrim






    Baulu kemboja yang sedap mestilah cukup rasa lemaknya 





Adakalanya keluarga kami akan order sampai seratus biji baulu dari Kak Tam
Maklumlah keluarga kami ramai
Pada suatu hari semasa aruah Mak masih ada lagi
Semasa aruah Mak berkunjung kerumah kami 
Leka bercerita, kami tanyakan resepi baulu kemboja ni
Aruah Mak berikan resepi beserta cara membuatnya
Kami mencuba beberapa kali guna resepi aruah Mak
Kuih kami sedap tapi terlalu lembut
Kami tak putus asa ....
Cuba lagi beberapa kali...
Olah disana sini...







   Sepotong kuih yang sangat enak dan lembut




Akhirnya kami dapat resepi yang kami suka
Itupun selepas dapat persetujuan dari anak solehah dan En.Suami
Katanya kuih kami  dah hampir sangat sama dengan baulu kemboja Kak Tam
Alhamdulillah.....
Syukur Ya Allah...
Oleh itu kami titipkan resepinya....
Boleh cuba kalau suka....







   Kami suka baulu kemboja yang extra garing....keraknya yang paling sedap 





BAULU KEMBOJA HAJAH SAFIAH
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen )
Menghasilkan 1 liter adunan


Bahan A
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula pasir - boleh kurangkan jika tak suka manis
1 1/2 cawan telur - anggaran 5 biji telur gred A
2 cawan santan pekat - perahan dari sebiji kelapa 
1 sudu besar tepung beras
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan - dicarik- carik 

Bahan B
Dimesin dan ditapis
5 helai daun pandan
5 helai pandan serani
1 cawan air

Bahan C
2 sudu besar minyak sapi 
bijan secukupnya - kalau suka


Panaskan oven pada suhu 200'C. 
Sediakan 4  atau 3 biji acuan bahulu kemboja mengikut saiz 
Ramaskan perlahan-lahan gula, telur, garam bersama daun pandan hingga larut.
Masukkan santan dan air daun pandan, kacau rata
Tapiskan adunan supaya tepung tidak bergentel
Panaskan acuan yang telah dioleskan dengan minyak sapi diatas dapur hingga cukup panas
Tuang adunan ke dalam acuan dan taburkan bijan kalau suka
Bakar selama 45 minit hingga 1 jam hingga perang dan berkerak
Sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari acuan
Hidangkan bila kuih agak sejuk






   Satu adunan dapatlah 4 biji baulu kemboja saiz camni





Tip kami:
Kali ni kami guna satu cawan santan sawit dicampurkan 1 cawan air
Boleh juga gunakan 1 kotak santan Kara yang dicampurkan 1 cawan air










No comments:

Post a Comment