Soto Johor
SOTO JOHOR
Resepi : Aniza Saidin ( Aniza little kitchen )
Sambal kicap
21 biji cilipadi
2 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap manis
1/4 cawan gula perang atau gula putih
Bahan A
1 ekor ayam dipotong 4
Bahan B
Dikisar bersama
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
I inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
2 biji buah keras
3 sudu minyak untuk menumis
Bahan C
Disangai dan dikisar halus
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam
Ataupun gunakan 1/2 sudu teh serbuk semua bahan diatas
Bahan D
3 sudu besar serbuk rempah sup Adabi-dibancuh dengan sedikit air
1 kiub pati ayam
2 batang serai di titik
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan E
Nasi impit atau meehoon atau mee
Sohoon goreng
Begedil
Taugeh
Bawang goreng
Daun sup dan daun bawang
Sambal kicap
Tumiskan bahan B hingga garing dan wangi
Masukkan bahan C, kalau perlu masukkan sedikit air
Masukkan bahan D, biarkan hingga mendidih
Masukkan bahan A. Rebus hingga ayam empuk
Keluarkan ayam dan sejukkan
Carik-carikkan isi ayam dengan menggunakan garpu
Hidangkan panas bersama bahan E
Set hidangan yang lengkap
Sambal kicap
21 biji cilipadi
2 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap manis
1/4 cawan gula perang atau gula putih
1 sudu besar bawang goreng
2 biji limau kasturi
1/2 sudu kecil garam
2 biji limau kasturi
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu teh belacan kalau suka
Goreng cilipadi dan bawang putih dengan sedikit minyak
Goreng cilipadi dan bawang putih dengan sedikit minyak
Kisarkan semua bahan hingga halus
Tambahkan apa- apa yang perlu ikut citarasa masing- masing
Set sampingan yang mesti ada kalau makan soto
Begedil Ayam
Begedil Ayam
Bahan A
5 biji ubi kentang (direbus dan dihancurkan)
2 keping dada ayam - dicincang halus
½ cawan bawang goreng
2 tangkai daun sup - dimayang halus
2 tangkai daun bawang - dimayang halus
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar tepung jagung
Garam secukup rasa
Bahan B
2 biji telur - dipukul sedikit
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Gaulkan semua Bahan A hingga sebati d
Bentukkan adunan supaya menjadi bulat dan leper.
Celupkan adunan ke dalam telur yang telah dipukul.
Gorengkan adunan bergedel yang telah dicelup dengan telur ke dalam minyak.
Goreng sehingga garing kekuningan dan angkat serta toskan minyak.
Kami suka kuah soto yang tak terlalu berempah
Sohoon goreng tu yang paling kami suka sekali....
No comments:
Post a Comment