Tuesday 16 August 2016

MINI APPLE PIE









   Mini Apple Pie




Kami mula belajaq buat Apple pie lama dulu
Masa baru - baru kahwin lagi
Masa tu manalah ada blog bagai
Nak cari resepi
Sumber kami
Majalah Wanita, Keluarga dan Nona
Pastu ada pulak majalah Saji dan Rasa
Taip-tiap bulan kami beli
Penuh almari dengan majalah
Kekadang resepi menjadi 
Selalunya memang tak menjadilah...
Salah resepi atau masa ditaip...






   Senang nak makan kecik-kecik camni




Anak-anak semua suka Apple pie
Dari diaorang masih kecik
Memang tak menolak kalau kami buat Apple pie
Tak kisahlah versi mini atau yang besar tu
Semua diaorang suka...
Tambahan lagi kalau dimakan waktu panas-panas







   Rangup dan harum semerbak




Bagi yang teringin nak merasa
Kami titipkan resepi disini...
Boleh cuba kalau suka



MINI APPLE PIE
Resepi :Laura in the kitchen
Di olah : Aniza Little Kitchen

Untuk kulit
Bahan A
3 cawan tepung gandum
¼ cawan gula castor
1 ½ sudu teh kulit Oren di parut
¼ sudu teh garam
1 sudu teh vanila essen atau ekstrak
1 ½ sudu teh Baking Powder

Bahan B
¾ cawan mentega sejuk tanpa garam dipotong kecil
¼ cawan shortening sejuk dipotong kecil

Bahan C
2 biji kuning telur
Beberapa sudu besar air sejuk

Masukkan semua bahan A dalam mangkuk dan adun hingga menjadi seperti serbuk roti
Campurkan bahan B hingga sebati dan biarkan ada sedikit- sedikit ketulan didalamnya
Tambahkan bahan C dengan mencampurkan telur terlebih dahulu
Tambahkan air sejuk sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut
Balutkan doh dengan plastik pembalut dan simpan dalam peti sejuk selama satu jam

Untuk Inti:

Campurkan semua bahan hingga sebati
3 biji epal hijau dikupas dan dihiris nipis
¼ cawan gula perang
2 1/2 sudu besar tepung gandum
Kulit lemon yang di parut dari sebiji buah lemon
2 sudu teh jus lemon
1 sudu teh serbuk kayu manis
1/8 sudu teh garam

Keluarkan adunan kulit dari peti sejuk dan uli sebentar untuk melembutkannya
Canaikan diatas papan pencanai yang di taburkan sedikit tepung
Canai anggaran 1/8 inci tebalnya
Letakkan didalam acuan tart yang sudah digris
Cucukkan dasar tart dengan menggunakan garpu di beberapa tempat
Susunkan buah epal mengikut kreativiti
Curahkan cecair yang berlebihan kedalam
Bakar dalam oven yang dipanaskan pada suhu 180C selama 30 minit
Biarkan sedikit sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan












Tip Ibu :
Resepi yang sama boleh digunakan untuk membuat apple pie
Boleh letakkan sedikit mentega sejuk diatas inti sebelum dibakar
Boleh juga di tambahkan adunan kulit pie dan digunakan untuk dijadikan penutup untuk pie ini
Boleh di tambahkan kismis didalam inti

Cadangan hidangan:
Hidangkan bersama aiskrim vanila
Boleh juga dihidangkan bersama sos caramel
Enak juga di sajikan bersama sos coklat










No comments:

Post a Comment