Tuesday 16 August 2016

WANTAN GORENG








    Wantan goreng



Kami titipkan resepinya disini...
Boleh cuba kalau suka...




RESEPI  WANTAN/SIEW MEI/DUMPLING
Resepi : Aniza Saidin (Aniza little kitchen)

Bahan untuk kulit
Bahan A
250gm tepung gandum
80 gram tepung ubi ataupun tepung jagung
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu besar minyak masak

Bahan B
200-220ml air panas mendidih

Dalam bekas satukan semua Bahan A dan curahkan Bahan B
Uli hingga sebati seperti kulit karipap  
Perapkan  sebentar anggaran 20 minit dlm bekas tertutup supaya doh tak keras

# untuk resepi ni, kami guna kulit yang readymade jee...boleh beli dipasaraya 







   Versi punjut-punjut





Bahan untuk Inti
Bahan A
2 keping dada ayam tanpa tulang
12 ekor udang dibuang kulit

Bahan B
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu kecil kicap cair
2 sudu kecil minyak bijan - kalau suka
1/2 sudu teh lada sulah 
1 biji telur ayam - dipukul sedikit

Bahan C
1 biji karot - dipotong dadu kecil
2 tangkai daun bawang - dihiris halus
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1/4 biji bawang holland - dipotong dadu
2 sudu besar tepung jagung


Kisar Bahan A hingga hancur dan lembut
Masukkan Bahan B dan gaul rata, masukkan pula Bahan C
Perapkan anggaran 30 minit didalam petisejuk
Uli doh yang telah diperapkan tadi memanjang dan potong sama besar
Taburkan sedikit tepung jagung dan gelekkan hingga leper seperti kulit karipap
Letakkan inti ditengah dan lipat kemas mengikut kesukaan
Susunkan didalam bekas yang tahan panas dan kukus siew mei anggaran 5 hingga 10 minit
Boleh juga digoreng dan sesuai juga dibuat sup


# Kalau guna kulit yang ready made, cuma perlu letak sedikit air pada kulit dan bentukkan mengikut kesukaan
Goreng dengan minyak yang banyak macam goreng karipap







No comments:

Post a Comment